Who Am I ?

My Followers :

Wednesday, 26 September 2012

Dosa Yg Lebih Besar Drpd Berzina .

 
 
Dosa yang lebih besar dari berzina :
Pada suatu senja yang lengang , terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-hayang . Pakaianya yang serba hitam menandakan bahawa ia berada dalam dukacita yang mencekam.

Kerudungnya menutup hampir seluruh wajahnya tanpa hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya . Kulit yang bersih , badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu , tidak dapat menghapus kesan kepedi
han yang telah meroyak hidupnya .
Ia melangkah terseret-seret mendekati kediaman Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu perlahan-lahan sambil memberi salam .

Maka terdengarlah ucapan dari dalam ,
" Silakan masuk "

Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk . Air matanya
berderai tatkala ia berkata ,
" Wahai Nabi Allah . Tolonglah saya . Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya . "

" Apakah dosamu wahai wanita ayu ? " tanya Nabi Musa a.s. terkejut .

" Saya takut untuk mengatakannya . " Jawab wanita cantik ..

" Katakanlah jangan ragu-ragu ! " desak Nabi Musa .

Maka perempuan itupun terpatah bercerita , " Saya ... telah berzina " .

Kepala Nabi Musa terangkat , hatinya tersentak .

Perempuan itu meneruskan ,
" Dari perzinaan itu saya pun hamil . Setelah anak itu lahir ,langsung saya ... cekik lehernya sampai ... mati , " ucap wanita itu seraya menangis sejadi-jadinya.

Nabi Musa berapi-api matanya . Dengan muka berang ia mengherdik ,
" Perempuan bejad , pergi kamu dari sini ! Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku kerana perbuatanmu . " Pergi ! "... Teriak Nabi Musa sambil memalingkan mata kerana jijik .

Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu hancur luluh segera bangkit dan melangkah surut . Dia terantuk-antuk keluar dari dalam rumah Nabi Musa ..

Ratap tangisnya amat memilukan . Ia tak tahu harus kemana lagi hendak mengadu .. Bahkan ia tak tahu mahu dibawa kemana lagi kaki-kakinya . Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya , bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya ? Terbayang olehnya betapa besar dosanya , betapa jahat perbuatannya .

Ia tidak tahu bahwa sepeninggalnya , Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa . Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya ,
" Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya ? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya ? "

Nabi Musa terperanjat .
" Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita pezina dan pembunuh itu ? "
Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril .
" Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu ? "

" Ada ! " jawab Jibril dengan tegas .

" Dosa apakah itu ? " tanya Nabi Musa .

" Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal . Orang itu dosanya lebih besar dari pada seribu kali berzina " .
Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya . Ia mengangkat tangan dengan khusuk untuk memohonkan ampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut . Nabi Musa menyedari , orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahwa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya . Bererti ia seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan , bahkan seolah-olah menganggap Tuhan
tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya .

Sedang orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman di dadanya dan yakin bahwa Allah itu ada , di jalan ketaatan kepada-Nya . Itulah sebabnya Tuhan pasti mahu menerima kedatangannya .


Demikianlah kisah Nabi Musa dan wanita pezina dan dua hadis Nabi , mudah-mudahan menjadi pelajaran bagi kita dan timbul niat untuk melaksanakan kewajiban solat dengan istiqomah .
 
P/S : Utk dijadikan tauladan kita bersama :-)
 
 
 

Monday, 24 September 2012

About ♥ ..

 
Bismillahirrahmaanirrahim ...
Ya Allah jika aku jatuh cinta , cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu , agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu .
 Ya Muhaimin , jika aku jatuh hati , izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu .
Ya Rabbana , jika aku jatuh hati jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripada hatimu ...
Ya Rabbul Izzati , jika aku rindu , rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan Mu .
Ya Allah , jika aku menikmati cinta kekasihMu janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu .
Ya Allah, jika aku jatuh hati pada kekasihMu jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu .
Ya Allah jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu .. Amin :)

P/S : " MA FI QOLBI GHAIRULLAH " Tiada dihatiku selain Allah ...

Friday, 21 September 2012

Lawatan Kami .

 
Hai readers ! Sori laa dah jarang update blog sampai blog ni dah jadi mcm rumah hantu . Aku tak sempat sebenarnya . Hihi .
 
So , harini aku nak cerita pasal lawatan aku tempoh hari . Walaupun sudah 1 minggu berlalu . Kuang kuang kuang ~
 
1st Day :
 
Ok , masa hari Jumaat tuu . Cikgu suruh berkumpul dekat bus stop kul 5 pagi . Maknanya kul 5 dah ada kat situ . Aku betolak dari rumah kul 4.50 pagi . Mak and ayah aku hantar aku .Wehee ~~  Lepas tuu mak aku teman aku duduk kat bus stop sampai Auni mari . Bila Auni sampai , mak aku pun nak balik . Waaaa , salam2 and cium2 dulu dgn mak . Sedih weii .
 
Lepas tuu tunggu Cg Zarina pulak . Agak kelamaan disitu . Then , cikgu suruh solat Subuh dekat sekolah je . Lepas tuu bertolak naik bas 2 tingkat . Aku agak kurang yakin sbb teetttt . Dirahsiakan ~ Hoho . Kerja aku dlm bas tuu tak payah cakap laa , tidur je sepenuh masa . Sampai bengkak mata . Haha ~
 
Destinasi pertama yg dituju ialah Bkt . Tinggi . Pening gila naik bukit wei . Aku hanya mampu baringkan je kepala aku ni . Nk angkat sikit pun tak larat . Bila dah sampai tuu , terus hilang pening aku disebabkan pemadangan disana yg sgt sgt sgt cantik !
 
Sampai sana , banyak gila snap snap . Ada ambil gambar dgn org luar yg sporting . Ahaha . Lepas tuu jalan2 dekat bangunan dia . Tgk persembahan org menari . Waduuhh , sakit mata wei . Lalala ~
 
Next , kitaorang pergi KLCC pulak . Tak sempat jalan2 pun dekat KLCC . Sempat sembahyang je dekat sana . So sad :( .. Lepas tuu ada laa snap sikit2 . Then tunggu bas nk dtg ambil . Sekejap gila wei tunggu . Sekejap gila !! * Ada nada sinis disitu *
 
Lepas tuu gerak pergi Putrajaya pulak . Ada dinner yg ditaja oleh seseorang . Lol . Saja kasi suspen . Makanan boleh tahan laa . Lepas tuu ada kejadian yg agak menakutkan sikit masa aku and kawan aku masuk tandas kat situ . Nk tercabut jantung aku . Fuhhh ~
 
Dan destinasi terakhir pada haritu ialah Taman ICT . Boleh tahan lawa laa jugak tempat dia . Ada banyak ' game ' kat situ . Tapi entah laa , aku tak minat sangat . Dah laa sesak . Aku just pergi tangkap2 gambar dekat taman dia tuu . Lepas tuu ingat nak naik fun fair yg ada kat situ . Tapi tak sempat kot . Kena beratur panjang gilos .
 
Lastly , bertolak balik homestay yg terletak betul2 di sebelah stesen komuter . Sampai lebih kurang pukul 3 pagi . Ambik kau ! Mcm2 gaya cikgu buat nak kejut kitaorg yg tertidur dlm bas . Nk tergelak aku tengok . Dgn malasnya aku terpaksa bangun dan ambik beg baju yg ringan berjalan pergi ke homestay kami tuu yg sgt sgt sgt dekat . * Again nada sinis *
 
Tiba2 cg kata yg 1 je rumah yg dpt . Sebenarnya cikgu ambik 2 rumah tapi ada prob apa ntah . Jadi , boleh tak mu org bayangkan bagaimana 1 buah rumah bersaiz sederhana yg ada 3 bilik 2 bilik air itu diduduki 44 org . Mcm best je . Dgn beg2 baju yg tidak terkiranya lagi . Haha . Last2 aku and kawan2 aku yg lain dpt jugak tidur dlm bilik juga di atas katil sbb ramai sgt budak form 2 yg volunteer nk tidur kat ruang tamu .
 
Lepas sembahyang , aku terus pengsang selama beberapa jam . Sedangkan kawan2 aku yg lain tak tidur pun . Diorang kata aku tidur mati sbb diorang kacau aku tapi aku langsung tak sedar . Diorang kata diorang buat gegar-gegar katil tapi aku tetap tidur mcm org pengsang . Haha . Penat sgt laa tuu kot . Dlm pukul 5 lebih tuu ada org kejut aku tapi aku tak ingat sapa . Aku tgh mamai masa tuu . Aku pun pergi mandi sbb masa tuu bilik air agak lapang sbb semua org masih lagi berada di alam mimpi . Ngeh ngeh . Lepas tuu solat and bersiap2 pakai baju oren sekolah . Then sambung tidur . Kali ni bukan tidur sorang2 . Tapi tidur berjemaah dgn kawan2 aku yg lain .
 
2nd Day :
 
Seterusnya , kitaorang semua pergi kilang coklat ' Beryls ' . Semua org macam takda mood nak melawat kilang tuu sbb masing2 tak sabar nak pergi terus ke Sunway Lagoon . Dekat sana aku perasan Auni dah lain macam . Dia asyik ulang alik pergi tandas . And muka dia pun dah pucat . Dia kata dia sakit perut . K aku risau . Sebelum balik tuu , pergi beli coklat dekat kedai souvenier . Aku beli coklat Tiramisu . Yummy yummy (Y)
 
Next , lokasi yg paling ditunggu-tunggu oleh semua pelajar , Sunway Lagoon ! Tapi sebelum tuu , kitaorang berhenti utk makan dulu dekat RNR . Ada satu peristiwa yg takkan aku lupakan terjadi dekat situ . Aku taknak cerita kat sini sbb taknak mengaibkan sesiapa . Hihi . Kitaorang sampai agak lambat ke Sunway Lagoon . Kitaorang sampai pukul 3 dan kena balik pukul 6 . Err , cuma 3 jam je yg ada .
 
Sampai je Sunway Lagoon terus tukar baju . Lepas tuu main air . Auni tak dpt join kitaorg atas sbb2 tertentu . Sabar je laa Miss SRK ~ Mula2 masuk tuu , kiraorang mcm ' kambing masuk kandang lembu '. Lol . Sesat weh . Disebabkan tuu , kitaorg main je apa yg kitaorg jumpa . Haha . Mula2 aku , Tini and lain2 pergi try slide yg ni :
 
# From google
 
Mula2 agak takut nak naik tapi kan rugi pulak kalau tak try .  Aku pair dgn Tini . Tak ku sangka yg ianya sgt best ! Walaupun pelampung aku tuu tak naik tinggi mana . Hakhak . Lepas tuu pergi jalan2 lagi dekat water park dia . Tiba2 terjumpa Aisyah . Dia pun ajak pergi Amusement Park . Dia tahu jalan . Nasib baik jumpa dia , kalau tak mmg kitaorg takkan jumpa lah Amusement Park tuu .
 
Mula2 aku ingat nak naik benda alah ni :
 
 
Tapi lepas aku tgk dia pusing sampai mcm ni :
 
 
Terus aku cancel niat aku yg suci murni tuu . Ngehh ~ Tapi kwn2 aku yg lain still nak naik and suruh aku naik jugak . Aku pun kata nak ..... Nak tgk je . Hehe . Diorang pun naik dgn bermacam2 gaya muka . Muka Tini laa yg paling takleh blaa . Pucat abis ! Haha . Masa benda tuu berpusing sampai atas sekali , aku dpt dengar Tini jerit . And ada beberapa org lagi jerit . Nasib baik aku tak naik . Kalau aku pengsang kat atas tuu camne ? Tak ke menyusahkan korang nak angkat aku . Uhuk uhuk --
 
Lepas tuu kitaorg pun jalan2 lagi . Masa tgh jalan2 tuu , kitaorang kena lalu tepi rumah hantu kat sana . Masa kitaorg tgh jalan tuu , kitaorg perasan ada hantu yg berupakan zombi dgn penuh darah di mukanya sdg menjaga pintu masuk di rumah hantu itu . Sdg kitaorg asyik tengok zombi tuu , tiba2 zombi tuu pandang kitaorg semua . Mata dia tuu yg aku tak tahan . Sgt tajam pandangannya . Lepas tuu tak pasal2 kitaorg kena ikut dgn zombi tuu . Makin laju pulak si zombi tuu ikut kitaorg . Aku pun dah start cuak tapi buat donno je . Aku kata dekat kwn2 aku yg lain jgn lari .
 
Sebab ...... Sebab aku tau kalau diorang lari , aku yg akan lari paling lambat dan jauh ketinggalan di belakang . Tapi last2 , semua org lari . Aku pun apa lagi , lari jugak dgn berkaki ayamnya . Haha . Lepas tuu kitaorg naik slide yg mcm ni pulak :
 
 
Best jugakk ! Lepas tuu jalan2 lagi , then naik benda alah ni :
 
 
All I can say is ' Whoaaaa ' . Best ! Tak takut mana benda ni . Tapi best laa . Lepas tuu kitaorang pun nk pergi balik dekat water park . Sekali lagi kena lalu tepi rumah hantu tuu . Kali ni kitaorg dah plan awal2 . Masing2 kata jgn lari . Buat rilek je . Ok , so kitaorg pun mula pergi . Zombi tuu tgk kitaorg pelik semacam je . Jeng jeng jeng , baru aku sedar . Dah ada 2 zombi sekarang ni . Dua2 muka mengerikan . Kitaorg pun jalan slow2 . Lepas tuu kitaorg kena kepung depan belakang . Apa lagi , diorang semua lari lintag-pungkang . Aku ? Aku rilek je . Sempat ambik gambar buat duckface lagi dgn hantu tuu . Siap hantu tuu pesan lagi dekat aku suruh upload fb and tag dia . * kononnya *
 
Aku pun lari jugak laa . Habis tuu diorang lari . Takkan laa aku nk kena kepung kat situ sorang2 kan ? Hoho . Lepas tuu kitaorg pun bermandi-manda kat kolam berombak dia . Aku try berenang tapi agak susah sbb berombak kan . Tudung aku nyaris2 nk cabut . Fuhh ~ Lepas tuu tgk jam dah nk kul 6 , terus pergi salin baju and beerkumpul . Letih tapi seronok dekat Sunway ni .
 
Aktiviti seterusnya ialah ice skating kat Sunway Pyramid . Tapi aku and the geng tak pergi pun . Malas ! Dah laa penat tak hilang lagi . Jadi kitaorang lepak je dekat luar Sunway Pyramid . Ada snap2 sikit . Lepas siap solat dekat sana , kitaorang pun bergerak ke Sogo untuk mencari dinner . Aku dgn kawan2 makan McD . Kitaorang customer yg last . Kitaorg dpt banyak fries percuma . Rezeki rezeki ~ Alhamdulillah ~
 
Kitaorg makan dlm bas je sbb Sogo dah tutup masa tuu . Aku and Tini ialah org pertama yg masuk bas . Aku tak tau laa org lain pergi cari makan dekat mana . Auni , Qilah and Mezan pergi jalan2 dekat Jalan Tar . Aku malas nk ikut . Aku dah lapar gila2 masa tuu .
 
Malam tuu , kitaorg tidur dlm bas je . Sejuk gila wei . Dah laa stokin aku dah tak boleh guna atas sebab2 tertentu . Sweater pun aku x bawak sbb aku bawak cardigan je . Mmg beku mcm ais laa aku malam tuu .
 
3rd Day :
 
Masa cikgu kejut aku and yg lain2 , kittaorg dah sampai dekat RNR yg aku pun tak tau ianya dimana . Kitaorang mandi , solat and sarapan kat situ . Lepas tuu terus bertolak pergi Cameron Highlands . Again perjalanan yg memeningkan . Aku terpaksa pejam mata je and last2 aku tertidur . Bila aku bangun tuu , kami dah sampai ke Taman Lebah . Mula2 turun bas tuu , mmg sejuk gila2 . Terasa angin yg bertiup kat muka aku tuu sejuk gila .
 
Kitaorg tak singgah Taman Lebah dulu tapi Ladang Teh Boh . Dekat sana kitaorg masuk kilang dia . Dia ada terang pasal teh . Lepas tuu tgk pemadangan kat luar . Snap2 . Next , baru lah pergi Taman Lebah . Lepas Taman Lebah , kitaorang pergi Strawberry Farm . Ada mcm2 buah2 yg unik tapi sedap dpt kitaorg rasa kat sana . Pastuuu , kitaorang pun pergi shopping dekat pasar apa ntah nama dia .
 
Dekat situ lah duit aku banyak pergi meninggalkan aku . Ngeh ngeh ~ Aku beli makanan je dekat sana . Strawberry , jeruk strawberry , buah jambu epal , dan lain2 yg dah aku tak ingat . Lepas tuu naik bas gerak pergi Mardi . Masa sampai dekat Mardi tuu hujan , bertambahlah kesejukan kami semua . Aku ngan yg lain2 tak pergi mana2 pun dekat Mardi tuu . Kitaorang lepak-lepak je sambil borak2 . Tapi aku terasa nk laa jugak tgk2 apa yg ada dekat Mardi ni , aku pun ajak Aisyah .
 
Lepas tuuuu , kitaorg pun balik . Arghh , aku tak puas lagi duduk dekat Sunway Lagoon tuu . Ayah , jom kita gi Sunway bulan 11 atau 12 ni ! Hihi . Sekian saja utk post yg panjang lagi lebar ni . Hope korang tak pening lah lepas baca ni .
 
Eh2 , gambar ada . Tapi aku cuma upload dekat fb je . Nk tengok ? Pergi lah melawat fb aku . Bukan perr , aku malas nk upload dekat blog ni sbb terlalu CEPAT . Tak sanggup aku nak tunggu mcm patung barbie . Wekk , perlu ke ada barbie dekat belakang ayat tuu ? XD
 
 

Monday, 17 September 2012

Ditunda Dulu ~

 
 
Hey hey ! Aku malas lagi nk update pasal lawatan sbb gambar pun tak sempat buat masuk lagi . Sabar k . Eh2 , aku tgh layan novel ' Twilight ' versi melayu sekarang ni . Jgn kacau aku k . Ngeh ngeh --

Sunday, 9 September 2012

Senyum Tak Perlu Kata Apa2 .

 
Hei . Sori tak update selama beberapa hari . Aku sebenarnya blurr sikit . Sikit je ok . Bila aku bukak blog , aku tak tau nak tulis apa . Penyakit apakah itu ? Hoho . Eh2 , masa malam Jumaat tuu aku pergi berenang balik . Perghh , setelah sebulan tak berenang sbb Bulan Ramadhan . Nasib baik aku dpt ingat balik step2 yg perlu dibuat . Ahahak ~
 
Eh2 , penyakit yg aku tulis kat atas takdi menyerang balik laa .! Acano ni ?? Arghhhhh .. Bye ^^

Thursday, 6 September 2012

Permata Yand Dicari ♥

 
 
Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu
 
Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
 
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu

Tuesday, 4 September 2012

About Today .

 
Hei hei ! Apa habaq ? Hehe . Sori tak update semalam . Bahu aku ni haa rasa tak betul sikit . Lenguh-lenguh and rasa sakit . Ujian segak punya pasal . Aku lupa nk cooling down lepas siap buat ujian tuu . Mmg terbaikk ah !
 
Erm .. Sebenarnya takda benda pun yg terjadi harini . Cuma tangan aku yg gatal-gatal nak menaip . Ahakks ! Eh2 , aku tgh pujuk mak and ayah aku utk kasi aku pergi lawatan ni . Doakan aku dpt pergi k . Aku nak sgt sgt sgt sgt sgt sgt sgt sgt sgt sgt sgt pergi !! :(
 
* Gambar anak sape lah aku curi ni ? *
 
Sekiannn ....

Sunday, 2 September 2012

Serbu Rumah Org .

 
Hai . Petang semalam aku pergi raya rumah kawan-kawan lama aku . Aku , Ira and Azra je yg pergi . Mula-mula plan ramai yg nak pergi , tapi last-last tinggal 3 org je :( !
 
Ok2 , destinasi pertama yg kitaorg nak tuju ialah rumah teacher aku . Tapi teacher ada hal so terpaksalah kitaorg cancel . Last2 , pergi main serbu je rumah sape yg berdekatan tuu . Ahaha !
 
Lepas tuu sempat lagi lepak-lepak dekat taman mainan Taman Asoka . Random chatting ! Hehe . Best sembang-sembang dgn diorang . Mcm2 cerita jugak laa yg kami share2 ! Lepas tuu balik .. * Terserlah kekeringan idea aku utk menulis disitu *
 
K lah .. Assalamualaikum . Chawww ~ Ehem , mood aku tgh zero ni .