Who Am I ?

My Followers :

Friday, 23 January 2015

Rentas Deso ~~


Assalamualaikum ~ Semalam skolah aku rentas desa dan yg sadisnyaaaaaaaaaaaaaaaa ...................................................... Aku xley join pon T_T


Act , aku nk sgt join . Al-maklumlah , taon last dah dkt skolah ~~ Tapi nk wak camne . Keadaan kesihatan x mengizinkan utk join taon ni . Aku pon join laa geng2 St.John yg bertugas harituu . Pi jaga org sakit . Org sakit jaga org sakit . Aneh bunyinya .... Hahahahaha.

Alhamdulillah . Bertugas  as St.John pon syok jugak . Dan yg plg penting muka aku x burn . Muahahaha .  Keputusan rentas desa ? Well .. Of coz umah Bendahara dpt no. 1 ............ dari blkg :p 

Tuu je kot pasai rentas desa . Takde byk sgt cite sbb aku bukannye join pon . Kalu aku join comfirm menang umah bendahara . Btw , minggu ni aku rasa letih gilaa . Byk benor keja skolah + nota yg cikgu hadiahkan . Sayaaaaangnye cikgu kat kami . Ahahaa

K laa .. Sekian utk entry yg plg bosan di dunia ni . Chawwwwww V_V

P/S : Sibuk2 pon sempat lagi update blog . Ish3

Wednesday, 21 January 2015

BANJIR 2014 ~


The flood had no much difference like last year but still .. not as bad as last year . 
* Mode : OhMaiiEngrrissshhhh *

My school ~

My house ~~

Takziah kpd semua mangsa2 banjir . My dad said ... ' Biar brg hanyut , jgn iman hanyut ' . What a nice quote ! Ahaha . 

* Super late post !! Lol *

D E N G G I ?


Assalamualaikum ..... Waaaaaaa .. Lame benor x update blog . Bianhe anak2 . Okeiii .. Suspen x tajuk tuuu ? Terkejut x ? Terkejut x ? Hahaha ...  Emmm .. Beberape hari sblm nk start sekolah aku demam . Act , adik aku yg mula2 demam dulu pastuuu semua pakat duk demam berjemaah . Sweet x kami ??? Ahahaha * gelok sorang *

Adik2 aku demam  2 / 3 hari je tapi aku seminggu demam . Ambik hang ... Seminggu eden tempek koyok kat dahi eden ni . Hari ke-2 skolah terus aku pegi hospital bahagia . Pastuuuu .................... 

JENG JENG JENG ~~~~~

Doctor ckp platelet aku rendah . Hari pertama cek tuu platelet aku 87 . Normalnya ( 140 - 350 ) ... Errr .. X tau laaa betol ke tdk ni . Hang pi laa search sendiri . Dia ckp MUNGKIN denggi . Aku ni suspek denggi je . Doctor suruh aku minum air satu tangki  banyak2 . 

5 hari darah aku kena ambik . Jarum pon dah jadi bestfren aku . AHAHAHA . 


Ni masa hari ke-3 . Kena masuk ayaq ~~

Sejak jadik suspek denggi ni baru laa aku terbukak pintu hati nk tau pasal denggi ni .. Shame on me ><

Here u go :

Demam Denggi

Pengenalan
Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti.
Terdapat empat (4) jenis virus yang boleh menyebabkan demam denggi (DEN 1, DEN 2, DEN 3 dan DEN 4).

Tanda dan gejala
  1. Demam kuat yang mengejut dan berterusan
  2. Bintik merah pada kulit
  3. Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot, sendi-sendi, biji mata dan kepala
  4. Berdarah pada badan, hidung dan mulut
  5. Hilang selera makan
  6. Muntah-muntah
  7. Sakit perut
  8. Rasa pahit pada lidah
  9. Lemah dan tidak bermaya

Tiada ubat-ubatan yang khusus untuk merawat demam denggi. Pesakit perlu dimasukkan ke wad bagi rawatan demam denggi berdarah. Rawatan awal boleh mengelakkan kematian dengan kadar kurang daripada 1%. Pesakit akan diberikan rehidrasi untuk memastikan beliau tidak mengalami renjatan.

Semua yg tulisan merah tuuu berkaitan dgn aku . Sekarang platelet aku dah naik . Last cek harituu dah 152 . Alhamdulillah ....

P/S : Dear my cutest , preetiest , nicest , sweetest noona , tenkiu byk byk byk byk byk byk sbb selalu teman i pegi ambik darah hari2 kat hospital . I'm truly sorry to menyusahkan u :'(